Στυμφαλία, η λίμνη των μύθων!

26 Φεβρουαρίου 2020 at 16:59

«Η Στυμφαλία παρουσιάζει στον επισκέπτη ένα ονειρικό τοπίο, που ξεδιπλώνεται μέσα από το άκουσμα των πουλιών και τις εικόνες από τις απότομες δυνατές πλαγιές της Ζήρειας, υφαίνοντας ανά τους αιώνες τον ιστό του μεγάλου μύθου, της Ηράκλειας δύναμης, που κυριάρχησε στην εύφορη υγρή κοιλάδα.»

Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αλλάζει όψη ανάλογα με τις εποχές και αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

 

Η ιστορία της Στυμφαλίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δανείστηκε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Στύμφαλο, τον πρώτο οικιστή της περιοχής. Η λίμνη Στυμφαλία είναι στενά συνδεδεμένη με έναν από τους άθλους του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος απομάκρυνε με κρόταλα τις απειλητικές Στυμφαλίδες Όρνιθες που κατοικούσαν στα έλη. Ένας άλλος μύθος της περιοχής είναι εκείνος για τον τάφο του βασιλιά Αίπυτου, αδελφού του Στύμφαλου, ο οποίος  λάτρευε το κυνήγι, πέθανε από δάγκωμα φιδιού και ετάφη με βασιλικές τιμές και αμύθητα πλούτη σε κοντινή περιοχή του Γεροντείου όρους. Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) αναφέρεται στον τάφο του βασιλιά Αίπυτου.

Στις γύρω πλαγιές είναι σκορπισμένα μία χούφτα γραφικά χωριουδάκια με πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά. Κάθε ένα έχει τη μοναδικότητά του κι όλα μαζί ενώνονται σε μια πλούσια προσφορά στον περιηγητή που θα θελήσει να τα εξερευνήσει.

Στη διαδρομή του επίσης θα συναντήσει εντυπωσιακές εναλλαγές της βλάστησης. Κωνοφόρα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, μαύρης πεύκης, βελανιδιές και καρυδιές, πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και λεύκες σε ρεματιές με τρεχούμενα νερά, θυμάρι, λεβάντα και τσάι του βουνού ανάμεσα σε ρείκια και πουρνάρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα είδος ενδημικού ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Στυμφαλία. Ονομάζεται Phoxinellus Stymfalicius και επιβιώνει τις περιόδους ξηρασίας της λίμνης μέσα στα λασπόνερα σχηματίζοντας ένα γλιστερό κάλυμμα λάσπης γύρω από το σώμα του. Ανήκει στα απειλούμενα είδη και γι΄αυτό αναφέρεται στο «κόκκινο βιβλίο» της ΕΕ, μαζί με άλλα ζώα και φυτά της περιοχής.

Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για όσους επισκεφτούν την περιοχή είναι :

Βόλτα με ποδήλατο: Ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη της Στυμφαλίας.

Bird-watching (παρατήρηση πουλιών): Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο, όπου βρίσκουν καταφύγιο μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.

Γιορτή των Πουλιών: Μια όμορφη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στη λίμνη Στυμφαλία από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Stymphalia Lake Run: Μια γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού είναι ο ημιμαραθώνιος που γίνεται κάθε χρόνο γύρω από τη λίμνη Στυμφαλία με αφετηρία το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. www.stymphalialakerun.gr

Πεζοπορία: Πεζοπορία στο εύκολο και καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι(περίπου 1:30 ώρα, 1,8χλμ) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Όπου ο επισκέπτης θα δει: Ιερό Ακρόπολης Αρχαίας Στυμφάλου – Τμήμα τείχους Αρχαίας Στυμφάλου – όχθη λίμνης Στυμφαλίας – Παρατηρητήριο Ορνιθοπανίδας – Αγορά με δημόσια οικοδομήματα – Οικιστικός ιστός αρχαίας Στυμφάλου.

Επίσης, δύο πολύ σημαντικά μέρη για να επισκεφθείτε:

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στην περιοχή σημαντικό ρόλο παίζει τα τελευταία χρόνια το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που έχει ως σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Βασικοί στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η επιδίωξη αυτή αποτυπώνεται μουσειολογικά με την ανάπτυξη της έκθεσης σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Φωτο: piop.gr

Μεσαιωνική Μονή Ζάρακα

Λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, ορθώνονται  τα εντυπωσιακά ερείπια της Μονής Ζαρακά. Πρόκειται για οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, σπάνιο στη χώρα μας δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής. Η Μονή χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, πιθανώς πριν από το 1236, από Φράγκους μοναχούς που έφτασαν στην περιοχή μετά από εντολή του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΙΙ. Έχει κατασκευαστεί με αρχαίο υλικό που πιθανότατα βρέθηκε από τον ναό της Αρτέμιδας που εκτιμάται ότι βρισκόταν στο ίδιο σημείο.

Διαμονή στην περιοχή της Στυμφαλίας

Για τη διαμονή σας, οι παραδοσιακοί μας ξενώνες «Αρχοντικό Κεφαλάρι» και «Αρμονία» στο Κεφαλάρι, προσφέρουν ένα περιβάλλον ζεστασιάς και χαλάρωσης, και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την περιήγηση σας στην αυθεντικότητα της περιοχής και τη γνωριμία σας με έναν μικρό παράδεισο !

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά: (+30)27470 22200 – (+30)6948047558 ή διαδικτυακά: a.kefalari@gmail.com , info@xenonasarmonia.gr

Powered by: Οι εκδηλώσεις στην Κορινθία